თხილი რომ სასარგებლო თვისებების მატარებელია, ეს საყოველთაოდაა ცნობილი, თუმცა მისი თვისებები განსაკუთრებით საინტერესოა გულ-სისხლძარღვთა დაავადების წინააღმდეგ.
უახლესმა კვლევებმა აჩვენა, რომ თხილის ყველა სახეობის რეგულარული მიღება, როგორიცაა ე.წ. ბერძნული თხილი, ნიგოზი, უმარილო თხილი, ბუსტუღი და ა.შ. მნიშვნელოვანად ამცირებს გულის დაავადებით გარდაცვალებას და ინსულტის რისკებს.
ნედლი ნიგოზი მიღება, როგორც მეცნიერები ამბობენ, ჯანმრთელი გულის წინაპირობაა.
მედიკოებმა კვლევის შედეგად აღმოაჩინეს, რომ ისინი, ვინც კვირაში 2-ჯერ მაინც მიიღებდნენ ნიგოზს, მათი 17% გულსისხლძარღვთა დაავადებებისგან არ დაღუპულა.
პროფესორი ნაუში მოჰამადიფარდი, რომელიც გულსისხლძარღვთა დაავადებებს სწავლობს, ამბობს, რომ თხილი შეიცავს მცირედ გაჯერებულ ცხიმს,ასევე ის სავსეა პროტეინებით (ცილა), მინერალებითა და ვიტამინებით, მათ შორის ფიტოსტეროლებით და პოლიფენოლით, რომლებიც სასარგებლოა გულის ჯანსაღად ფუნქციონირებისთვის.
პროფესორმა კვლევა ხმელთაშუაზღვის რეგიონში ჩაატარა. ის ამტკიცებს, რომ აქამდე ევროპისა და ამერიკის კვლევებში თხილი გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაცვასთან ასოცირდებოდა, ხოლო ამჯერად, ის ამბობს, რომ არსებობს საკმარისი მტკიცებულებები იმისა, რომ თხილის მიღება გულითა და ინსულტით გარდაცვალების შემთხვევებს ამცირებს.
აღნიშნული კვლევა 2019 წელს ESC - მსოფლიოს კარდიოლოგიურ კონგრესზე იქნა წარდგენილი.
მასალის გამოყენების პირობები






